Kymenlaakson arkkitehtuurin tietokanta
Modernismi (1950-)
Modernismi lähti liikkeelle ajatuksesta, jonka mukaan perinteinen taide, kirjallisuus, yhteisöt ja elämäntapa olivat vanhentuneita. Päämääränä oli uuden kulttuurin keksiminen ja kaikesta entisestä poikkeavan luominen. Esteettisiä perusteita ryhdyttiin tuolloin muuttamaan. Kun ennen oli tärkeää miljöön yhtenäisyys, nyt tavoiteltavampaa olikin kontrasti.

Arkkitehtien keskuudessa vahvistui trendi, että vanhan kopioimista tuli välttää kaikin keinoin. Sen sijaan oli rakennettava ajan hengessä, keksittävä jatkuvasti jotakin uutta ja muodikasta. Muuten ei olisi ollut luova ja uudistuva. Tavoitteena oli, että rakennus istuisi ympäristöönsä ja olisi luonteeltaan ajaton.

Postmodernismi tuli arkkitehtuuriin ulkomaisten esikuvien mukana. 1980-luvulla se, mikä oli edellisille kausille arvokasta selvästi rakenteeseen perustuvana ja materiaaleja säästävänä muotona, muuttui monimuotoisuudeksi ja runsaudeksi. Leikiteltiin rikkailla muodoilla ja käytettiin pitkälti aitoja ja jäljitelmämateriaaleja sekä käsityönä tehtyjä yksityiskohtia.