Mika Saukkonen
Kouvolassa syntynyt urheilutoimittaja.
KAIKKI TIETÄVÄT KYMENLAAKSOLAISEKSI!
Mika Saukkonen
Olen syntyperäinen kouvolalainen. Olen asunut vasta 11 vuotta Helsingissä, jonne muutin Savonlinnan ja Jyväskylän opiskelun jälkeen. Opetin tosin vielä välissä yhden vuoden Kouvolassa Sarkolan ala-asteella, jonka jälkeen vasta muutin Helsinkiin. Kouvolan Tornionmäen ja Kotkankallion tunnen kuin omat taskuni. Meitä oli siellä porukka nuoria kavereita ja puuhailtiin yhdessä kaikenlaista. Sukujuureni ovat myös kymenlaaksolaiset, sillä molemmat vanhempani ovat kotoisin Valkealasta. Parhaat kaverini asuvat Kouvolassa ja etenkin kesäisin vietämme paljon aikaa Kymenlaaksossa. Meillä on kesäpaikka Valkealassa. Olen siis tiiviisti yhteydessä maakuntaan. Seuraan etenkin Kouvolan tapahtumia, kunnallispolitiikkaa ja uutisia. Luen töissäkin aina Kouvolan Sanomia. Kaikki MTV3:lla tietävät, että olen Kouvolasta.

Kymenlaaksolainen tausta näkyy työssäni hyvällä maulla varustettuna kotiinpäin vetämisenä. Viljelen mielelläni selostuksissani viittauksia Kouvolaan ja Kymenlaaksoon. Esimerkiksi, jos joku jääkiekkoilija on jossain vaiheessa uraansa pelannut KooKoossa, mainitsen yleensä siitä. Teen myös paljon kymenlaaksolaisten urheilijoiden haastatteluja, jos se vain on mahdollista. Tulen myös mielelläni juontamaan maakuntaan erilaisia tapahtumia ja muutenkin teen yhteistyötä kymenlaaksolaisten kanssa.
KOUVOLA - MAINETTAAN PAREMPI
Mika Saukkonen
Koen olevani ensisijaisesti kouvolalainen. Itse asiassa en ole ollut aivan selvillä Kymenlaakson rajoista. Kymenlaakson murre pistää heti korvaan, kun sitä kuulee. Jos vaikka TV:stä kuulen puhuttavan Kymenlaakson murretta, on minun mentävä katsomaan kuka "meiltä päin" on telkkarissa. Sanonta "meiltä päin" kattaa kohdallani koko laaksokunnan. En ole koskaan ymmärtänyt puhetta siitä, ettei Kymenlaaksolla olisi omaa identiteettiä. Kymenlaakso on maakunta siinä missä Etelä-Karjala tai Hämekin on. Myöskin Kouvolan maine "turhana kaupunkina" on aina ihmetyttänyt minua. Kouvola on kiva pikku-kaupunki, joka kehittynyt paljon edukseen viime vuosina. Etenkin kävelykatu Manski, Kasarminmäki ja Hansa-keskus ovat siitä hyviä esimerkkejä.

Kymenlaaksolaiset ovat mielestäni sopeutuvaisia, mutta hieman pidättyväisempiä kuin esimerkiksi eteläkarjalaiset. Kymenlaaksolaiseen ihmiseen usein liitetty vaatimattomuus ei mielestäni näy enää nuorimmissa ikäpolvissa. Nuoret osaavat olla ylpeitä kotiseudustaan ja tuoda sitä positiivisesti esille. Kymenlaaksosta ja Kouvolasta kaipaan kotoisuuden tunnetta, joka siellä vieraillessa syntyy. Kaikki paikat Kouvolassa ovat tuttuja. Vaikka olen asunut Helsingissä yli kymmenen vuotta, en tunne kaupunkia kovinkaan hyvin. Kauneimpia paikkoja Kymenlaaksossa ovat Repovesi, Vuohijärvi ja Valkeala yleensä.

Näen Kymenlaakson tulevaisuuden positiivisena. Pääkaupunkiseudun läheisyys on etu sekä Kasarminmäen ja varuskuntien kehittäminen ovat varmaa satsausta tulevaisuuteen. Maakunnassa on lukuisia hienoja nähtävyyksiä ja paikkoja, ja uskon, että Kymenlaaksoon muuttaa paljon väkeä tulevaisuudessa.
SANA-ASSOSIAATIOT
SALPA
Salpausselkä ja Salparinteen yläaste
JOKI
Kymijoki
VAINIO
Pelto
TENTTU
Sille maistuu...
KASARMI
Kasarminmäki ja kasarmintori
MERI
Kotkan meripäivät
PAPERI
Kuusaan ja Voikkaan paperitehtaat sekä haju
TILTU
Tiltujen yöjuoksu
KARTANO
Ravintola Kymenkartano ja Aurantola
KANSALLISPUISTO
Repovesi
KÄPPÖIN
Lapanen (oikea vastaus!)
RUUSU
Suutarin ruusutarhat sekä seinäruusut Tirvan lavalla
KLAMI
Virolahden Klamila ja hapanvellijuhlat
KUSTAA
Suuri rantatie, museotie
KYTÖ
Pelto
Finnica Kymenlaakso